Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η αύξηση του αυστραλιανού νομίσματος βοηθά την Ελλάδα


Ξεπέρασε η αξία του αυστραλιανού νομίσματος τα 103 σεντ του αμερικανικού δολαρίου και αυτή ήταν η υψηλότερη επίδοσή του για τα τελευταία 29 χρόνια.


Το τελευταίο μόνο 24ωρο το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε στο $.124 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ο ομογενής χρηματιστής και οικονομικός σύμβουλος Μιχάλης Κουτρουζάς εκτιμά πως η αξία του αυστραλιανού νομίσματος θα διατηρηθεί υψηλότερη έναντι του αμερικάνικου στο άμεσο μέλλον και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "αυτό θα είναι ευεργετικό και για την ελληνική οικονομία".

Προσθέτει δε πως κατά την άποψή του η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα επιδιώξει να συγκρατήσει το αυστραλιανό νόμισμα για να μην "κτυπηθούν" οι εξαγωγές της χώρας.

"Υψηλή αξία του αυστραλιανού δολαρίου σημαίνει φτηνές διακοπές για τους Αυστραλούς και φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα. Παράλληλα σημαίνει όμως και ακριβότερα εξαγόμενα αυστραλιανά προϊόντα", είπε ο κ. Κουτρουζάς.

Ο ομογενής χρηματιστής έσπευσε να διευκρινίσει πως η άνοδος της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος θα είναι θετική και για τους ομογενείς, την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Το αυστραλιανό νόμισμα έχει κερδίσει έδαφος και σε σχέση με το Ευρώ αλλά όχι όσο με το αμερικανικό δολάριο. Σε σχέση με το Ευρώ η αντιστοιχία του είναι περίπου 72.7 σεντ. Παρόλα αυτά αυτό σημαίνει φθηνότερες διακοπές για όσους σκέφτονται να πάνε Ελλάδα και Κύπρο και φθηνότερες εισαγωγές ελληνικών και κυπριακών προϊόντων" είπε ο κ. Κουτρουζάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως "το δυνατό δολάριο βοηθά και όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις ή αγοράσουν ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο".

Ο κ. Κουτροζάς εκτός των άλλων απέδωσε την άνοδο του αυστραλιανού νομίσματος και στην επιχείρηση ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την χώρα.

"Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε πρώτες ύλες από την Αυστραλία όπως σίδηρο, χαλκό, φυσικό αέριο κ.α." είπε.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου