Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

'' Χιονοστοιβάδα'' στα media - Αλλάζει ο δημοσιογραφικός χάρτης


Κανάλια που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Δημοσιογράφοι μηνύουν δημοσιογράφους και εφημερίδες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Η κρίση που χτυπά τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον δημοσιογραφικό κλάδο.
Η Ένωση συντακτών, απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκατοντάδες εργαζόμενους να αναζητούν πόρους από άλλου είδους επαγγέλματα, για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.
Σε μια περίοδο που όλα δείχνουν να αλλάζουν, φαίνεται ότι αλλάζει και ο δημοσιογραφικός χάρτης με πρώτο θύμα την τηλεόραση. Η αναστολή λειτουργίας προγράμματος του ΑΛΤΕΡ, είναι προπομπός εξελίξεων. Και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανακοινώσεις για την τύχη του καναλιού.
Έτσι, οι φόβοι εκατοντάδων εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Όπως προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο σταθμός αργά χθες το βράδυ, αναστέλλεται κάθε ζωντανό και μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.
Η ανακοίνωση λιτή και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Από σήμερα, λοιπόν, το πρόγραμμα του σταθμού έχει επαναλήψεις Σεφερλή, Ζουγανέλη, Βέφας, ξένες σειρές και παιδικά προγράμματα…
Η αναστολή λειτουργίας προγράμματος του Alter ίσως, αποτελεί προπομπό εξελίξεων. Και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανακοινώσεις για την τύχη του καναλιού.
Παράλληλα μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ενός blog και του Mega Channel.
Το κανάλι κατάθεσε αγωγή εναντίον του blog Fimotro ζητώντας και αποζημίωση 1.000.000 ευρώ ( έως και 4.000.000)
Η αγωγή του καναλιού έγινε για τη σατιρική δημοσκόπηση του Fimotro με ερώτημα: Ποιός δημοσιογράφος γλύφει καλύτερα την κυβέρνηση;
Την αγωγή κατέθεσαν συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Παύλος Τσίμας και Μανώλης Καψής κατά του blog “Fimotro“ και του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη τον οποίο θεωρούν κάτοχο- διαχειριστή του blog, και τον κατηγορούν για πρόκληση ηθικής βλάβης και ζητούν αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ο καθένας !
Το αποτέλεσμα της κόντρας, είναι να έχει πραγματικά ξεσηκωθεί ολόκληρη η «blogoσφαιρα» κατά του «Μεγάλου» καναλιού, είτε με αναρτήσεις διαμαρτυρίας είτε με αναρτήσεις συμπαράστασης ή σάτιρας σε τέτοιους ρυθμούς που πραγματικά δεν προλαβαίνεις να τα διαβάσεις.
Η αλήθεια είναι πως το Mega έχει τα δελτία του μέσω των οποίων μπορεί να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν, καλό θα είναι να απαντήσει από εκεί και να αποφύγουμε έναν πόλεμο που κάνει το, από όλες τις πλευρές βαλλόμενο, επάγγελμα μας να αιμορραγεί.
Κερασάκι στην τούρτα των τελευταίων ημερών και της όλης "αναταραχης" που επικρατεί στα media, είναι η αγωγή που προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή θα αφορά το δημοσίευμα περί παραγραφής χρεών εταιρείας προς το Δημόσιο, ύψους 70 εκ ευρώ.
Με ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού, καθώς το επίμαχο δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας αναφερόμενο σε υποτιθέμενες «σχέσεις» με πρόσωπα που εργάζονται στην εν λόγω εταιρία, τα οποία όμως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι άγνωστα.
«Τις τελευταίες εβδομάδες ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, έχει αποστείλει δύο εξώδικα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε συνέχεια απάντησης του Υπουργού σε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εκκρεμή έρευνα του ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για υποθέσεις του κ. Αναστασιάδη. Τα εξώδικα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Στην ανακοίνωση, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» εντάσσεται στην ίδια λογική αναφέροντας ότι «η εφημερίδα ψευδώς ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα διαγραφής χρεών, άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία και χαριστική άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις φορολογικές αρχές...».
Όλα αυτά συμβαίνουν στον χώρο της ενημέρωσης, όμως η Ένωση συντακτών απλά παρακολουθεί, όχι μόνο τις εξελίξεις, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους να αναζητούν πόρους από άλλου είδους επαγγέλματα για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Μια θέση και μία άποψη που σε κάποιες άλλες εποχές θα ήταν σίγουρα ικανή να βάλει φρένο σε όλα όσα πλήττουν ανεπανόρθωτα, όχι μόνο το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, αλλά και την ουσία της ποιότητας ενημέρωσης.
newstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου