Κυριακή 22 Μαΐου 2011

10 δισ. ευρώ τα κέρδη των Γερμανών, από την ελληνική κρίση!

Κι ας το παίζει η Μέρκελ ...βαρύ πεπόνι!

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται - μέχρι σήμερα- τα κέρδη που έχει αποκομίσει η γερμανική κυβέρνηση από την ελληνική οικονομική κρίση!
Αυτήν την αποκάλυψη κάνει ο Thomas Fricke, οικονομικός αναλυτής της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, σε ένα άρθρο του με τίτλο ''Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει''! Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

'' Περίεργο, κι όμως αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δισ. ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες... Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για τα χρήματα που δήθεν χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την ελληνική κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, αλλά και σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών''.


Και ο ο κ. Fricke, δεν αρκείται στις παραινέσεις αλλά στοιχειοθετεί με αριθμούς τα όσα υποστηρίζει. Για εμένα η πιο σημαντική διαπίστωση του είναι πως τα 22 δισ. ευρώ με τα οποία η Γερμανία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης, στην πραγματικότητα δεν είναι χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων! "Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει τότε η Γερμανία και θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει βγάλει και κέρδος", γράφει ο Γερμανός αναλυτής!


Ετσι λέει ότι μόνο από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση έχει κερδίσει περισσότερα από 500 εκατομύρια ευρώ αλλά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο κέρδος της! Τα τεράστια ποσά για την Γερμανία έρχονται από το γεγονός ότι οι επενδυτές προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί για τα ομόλογα όλων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.


Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, ο Thomas Fricke καταλήγει σε ένα πολύ αποκαλυπτικό συμπέρασμα: "Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Γερμανία θα έχει και κέρδος. Αλλά κι αν δεν χρεοκοπήσει,έτσι κι αλλιώς χάρη στην ελληνική οικονομική κρίση θα έχει μειωθεί το γερμανικό χρέος, και τελικά θα έχει κερδίσει περίπου 10 δισεκατομύρια ευρώ από την Ελλάδα... Αρα αν η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση''.

Κώστας Χαρδαβέλλας
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου