Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

'Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ''


Σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να μην υπάρχει μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη, που όμως δεν είναι και φυλακή, και υπενθυμίζουν με νόημα πως αποδράσεις έγιναν ακόμη και από το Αλκατράζ.
Στο κελί 33....

Στο δημοσίευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χώρα μας περιγράφονται ως οι Ιππότες της Αποκαλύψεως ενώ δεν θεωρείται ως απίθανη η διάλυση της ευρωζώνης με το επίχείρημα πως τώρα
που το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι, δεν είναι εύκολο να ξαναμπεί μέσα!

Πιθανότατα όμως μεταφέρουν ευσεβείς αμερικανικούς πόθους, καθώς η οικονομία τους συγκρίνεται ακόμα και με την ελληνική και για αυτό πολεμούν λυσσωδώς την ευρωζώνη και το ευρώ που έχει ''καβαλήσει'' για τα καλά το δολάριο.

''Η Ελλάδα και η έξοδος από το ευρώ

Oι Ιππότες της Αποκαλύψεως βρίσκονται ξανά στην Αθήνα. Οι αξιωματουχοι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, επισκέπτονται την χώρα για να επιθεωρήσουν το πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ.
Εχουν δύο παράγοντες να σταθμίσουν επιπλέον, από την τελευταία επίσκεψη. Πρώτον, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Και δεύτερον, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα έχουν κλονιστεί από φημολογίες ότι η Ελλάδα μπορεί να σκεφτεί να εγκαταλειψει την ευρωζώνη. Οσο ένθερμα κι αν διαψεύδει η Αθήνα, αυτή η υποψία δεν φεύγει.

Δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη. Ακόμη όμως και το Αλκατράζ δεν έμεινε άπαρτο από τους δραπέτες και η ευρωζώνη δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι), φυλακή. Η έξοδος είναι δυνατή μόνο με προσεκτικό σχεδιασμό. Ορισμένα προκαταρκτικά βήματα είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν. Η κίνηση θα πρέπει να έχει σημανθεί επαρκώς. Οι επενδυτές ίσως ήδη την προεξοφλούν στις ελληνικές αγορές ομολόγων, οπότε δεν θα ήταν απρόσμενο. Όπως πιστεύει η Capital Economics, είναι πιθανό οι φοβοι εξόδου της Ελλάδας να αυξηθούν με τον χρόνο.

Η Αθήνα θα χρειαζόταν ένα εναλλακτικό νόμισμα, με ισχυρό κεντρικό τραπεζίτη, που θα έχει την δυνατότητα άμεσης επαφής με την ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα χρειαζόταν να έχει έκτακτη πιστωτική γραμμή για τις τράπεζές της, που κρατούν 72 δισ. ευρώ ή 22% των δανείων της χώρας σε κυκλοφορία. Στην συνέχεια η χώρα θα χρειαζόταν να θέσει ανοιχτά τα επιχειρήματά της, για να προσελκύσει τους επενδυτές.

Το καλυτερο επιχείρημα για έξοδο από το ευρώ είναι ότι θα δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή της πιο εύκολα. Επίσης υπάρχουν προηγούμενα εξόδου από την νομισματική ένωση: Της Ιρλανδίας το 1979 και της Σλοβακίας το 1993. Εκείνες ήταν όμως εθελοντικές αποφάσεις. Η έξοδος της Ελλάδας σχεδόν σίγουρα θα ήταν μη εθελοντική και καταστροφικά αποπροσανατολιστική.

Μια νομισματική ένωση είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποκηρύσσεται ως ασύλληπτη. Αλλά η περίπτωση να τεμαχιστεί η ευρωζώνη δεν είναι μηδενική. Τώρα που το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι, δεν είναι εύκολο να ξαναμπεί μέσα''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου