Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πολύωρη και σε δραματικούς τόνους η συνεδρίαση του υπουργικού

Μέχρι και μουστάκι θα μας βάλουν να ξυρίσουμε...


- 'Εχει ξεκινήσει από τις 12.30 - Παπανδρέου: "Δεν επιτρέπεται λιγοψυχία"
- Φοροκαταιγίδα για επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ φέτος
- Αναδρομικά η αύξηση της φορολογίας από 1/1/2011
- Νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση Φ.Π.Α. και ... φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης

Θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργικά συμβούλια των τελευταίων ετών κυρίως λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και γιατί πρέπει να ληφθούν επειγόντως αποφάσεις. Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει από τις 12.30 και τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας μεταξύ άλλων: "Η μάχη συνεχίζεται και το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί την λιγοψυχία. 'Οπως και πέρυσι έτσι και τώρα, παίρνουμε τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται για να αποτρέψουμε οριστικά τον κίνδυνο να αλλάξουμε την χώρα."

Η Τρόικα... κουνάει την επιταγή της 5ης δόσης του δανείου και απειλεί ευθέως να μην την δώσει αν δεν έρθουν τα νέα μέτρα.
Η είσπραξη της δόσης είναι μονόδρομος καθώς αν τα χρήματα δεν μπουν στα ταμεία, τότε την αμέσως επόμενη ημέρα το κράτος ... απλά θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Έτσι ... απλά τα “ψέμματα” τέλειωσαν. Μετά από σειρά αποτυχημένων μέτρων η κυβέρνηση καλείται απ' τους τροϊκανούς να πάρει κι άλλα! Παράλληλα καλείται τα μέτρα που θα πάρει αυτή τη φορά να τα εφαρμόσει κιόλας!

Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό πρέπει να πάρει και τη συναίνεση των υπουργών του που μέχρι τώρα καθένας ... τραβάει τη δική του ρότα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απανωτές αποτυχίες έφεραν τη χώρα σε... τοίχο και έτσι τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος (καλώς ή κακώς) και θα είναι μέτρα σοκ για την τσέπη όλων.

Πρώτα η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα έσοδα η οποία μάλιστα αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά έρχεται η έκτακτη εισφορά στους ... έχοντες είτε μεγάλο εισόδημα, είτε μεγάλη περιουσία... είτε και για τα δύο μαζί.

Το μέτρο που έδωσε επιστροφή-ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους οι αποδείξεις ... ξανα-αλλάζει.

Ετσι, φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ, ενώ εφέτος όσοι βρεθούν με απόκλιση στις αποδείξεις που δήλωσαν θα αντιμετωπίσουν ως και ποινικές διώξεις

Τα εισπρακτικά μέτρα όμως μέσω έμμεσων φόρων δεν έχουν τελειωμό. Έτσι έρχεται αλλαγή (και πάλι) στον Φ.Π.Α.

Προωθείται ένα σχέδιο για ενιαίο Φ.Π.Α. σε όλα τα προϊόντα 18-19% που ναι, μεν θα ευνοήσει κάποιες αγορές, όπως αυτοκινήτου, αλλά θα εκτινάξει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή.

Ο άλλος έμμεσος φόρος που πραγματικά θα πονέσει τον Έλληνα είναι αυτός στο πετρέλαιο θέρμανσης που από το φθινόπωρο θα εξομοιωθεί με αυτόν του κίνησης και θα σημάνει το διπλασιασμό της τιμής.

Την ίδια ώρα όμως κόβονται και μια σειρά φοροαπαλλαγές για όσους έχουν καλό εισόδημα (μάλλον άνω των 60.000).

Όλα αυτά όμως “δεν φτάνουν” για να εξυπηρετηθεί το χρέος και έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι τα... ασημικά. Οι αποκρατικοποιήσεις δηλαδή.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση Γιούγκερ για... ανεξάρτητη υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων. Λέγεται ότι άμεσα, μέσα στον Ιούνιο επιχειρήσεις φιλέτα όπως ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΟΠΑΠ και Τ.Τ. παίρνουν το ... δρόμο τους. Μάλιστα πολλοί λένε ότι οι αποφάσεις θα έχουν παρθεί και θα είναι συγκεκριμένες ως τη σύνοδο κορυφής 23-24 Ιουνίου.

Καλείται η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση να κάνει μέσα σε ένα μήνα ότι δεν έκανε επί μήνες κατ' επιταγή του Μνημονίου.

Ταυτόχρονα καλείται ο Πρωθυπουργός να το... περάσει αυτό από το υπουργικό και με κάποιο τρόπο να πάρει το “ΟΚ” και από τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο...
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου