Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ομάδες Αυτοάμυνας ή Ρατσιστικά Τάγματα Εφόδου;


Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «ομάδες αυτοάμυνας», κάποιοι άλλοι τους χαρακτηρίζουν ως «ρατσιστικά τάγματα εφόδου» που στα σκοτεινά πρότυπα άλλων εποχών επιδίδονται σε πογκρόμ επιθέσεων με στόχο τους μετανάστες.
Ναζιστικές πρακτικές με την κάλυψη της αστυνομίας;

Όπως και να λέγονται, η πραγματικότητα είναι πως τα τελευταία 24ωρα ομάδες κατοίκων των πέριξ της πλατείας Ομονοίας περιοχών επιχειρούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ. στην έτσι κι αλλιώς ελλιπή αστυνόμευση των δρόμων του κέντρου της Αθήνας.

Τις απογευματινές ώρες οι λεγόμενες «ομάδες αυτοάμυνας» που αριθμούν συνήθως γκρουπ των 8-10 ατόμων πραγματοποιούν ελέγχους αλλοδαπών που κυκλοφορούν σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Κυψέλη, η οδός Φυλής κ.α.

Τα μέλη των ομάδων που συνήθως αποτελούνται από «σωματώδεις» νεαρούς ζητούν πιστοποιητικά, διαβατήρια και άδειες παραμονής από τους αλλοδαπούς που συναντούν στους δρόμους όπου περιπολούν και όπως υποστηρίζουν όταν εντοπίζουν παράνομους λαθρομετανάστες τους ακινητοποιούν και τους οδηγούν στα κοντινότερα αστυνομικά τμήματα. Και αν τα μέλη των ομάδων αυτών υποστηρίζουν πως απλώς κάνουν το καθήκον τους ως νομιμόφρονες πολίτες που με τον τρόπο τους επιχειρούν να συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις γειτονιές τους, εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για ομάδες που λειτουργούν στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν που τρομοκρατούν αθώους μετανάστες χρησιμοποιώντας βία kai πολλές φορές υπό την ανοχή της ίδιας της αστυνομίας.

Οι «ομάδες αυτοάμυνας» δημιουργήθηκαν λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας που έγινε αφορμή να ξεσπάσει ένα κύμα αγανάκτησης των κατοίκων πολλών περιοχών που έχουν «κατακλυσθεί» τα τελευταία χρόνια από ένα ανεξέλεγκτο κύμα μεταναστών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχουν οργανωθεί και ομάδες περιφρούρησης που έχουν αναλάβει με νυχτερινές περιπολίες την προστασία πολυκατοικιών και καταστημάτων τα οποία όπως υποστηρίζουν πέφτουν συχνά θύματα διαρρήξεων από συμμορίες που αποτελούνται όπως καταγγέλλουν κυρίως από αλγερινούς και μαροκινούς λαθρομετανάστες.

Κατά την διάρκεια των λεγόμενων «περιπολιών» τους οι ομάδες αυτοάμυνας έχουν εμπλακεί και σε σώμα με σώμα συγκρούσεις με ομάδες μεταναστών όπως το βράδυ του Σαββάτου που συνεπλάκησαν στην οδό Μενάνδρου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσει η συμπλοκή.

Αριστερές οργανώσεις καταγγέλλουν πως πίσω από τις λεγόμενες «ομάδες αυτοάμυνας» βρίσκονται μέλη της Χρυσής Αυγής που τον τελευταίο χρόνο έχει «εισβάλει» δυναμικά στις «ξενοκρατούμενες» γειτονιές της Αθήνας και εκμεταλλευόμενη την έξαρση της εγκληματικότητας επιχειρεί να επιβάλει τον δικό της εθνικιστικό λόγο. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που νιώθουν απροστάτευτοι από την αστυνομία βλέπουν στα πρόσωπα των μελών της Χρυσής Αυγής τους εκφραστές της νομιμότητας και φυσικά τους ανταμείβουν και με ψήφους όπως φάνηκε και από τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που έλαβε το εθνικιστικό κόμμα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στο κέντρο της Αθήνας.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου