Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ποιος φτιάχνει τους νόμους; Η κυβέρνηση; Η Τρόικα; Ο ΣΕΒ ή οι τραπεζίτες;


Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίον έρχονται για ψήφιση στη Βουλή τα - συνήθως φορομπηχτικά και εισπρακτικά - νομοσχέδια της κυβέρνησης (2-3 την εβδομάδα) και το εμφανές άγχος των υπουργών να τα περάσουν άρον - άρον, προκαλεί πολλά ερωτηματικά στον κόσμο τα οποία συμπυκνώνονται στο ερώτημα "Ποιος παραγγέλνει και ποιος φτιάχνει τελικά αυτούς τους νόμους", που κάνουν τους Έλληνες τριτοκοσμικούς πολίτες;

Πριν ασχοληθούμε με την απάντηση της εύλογης διερώτησης, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και αρκετοί που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι ίσως η μοναδική τα τελευταία χρόνια που έχει αυξημένη παραγωγικότητα στον τομέα της δημιουργίας νέων νόμων και επομένως αυτό το θεωρούν θετικό. Οι πολίτες και οι φορείς ( φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ) που έχουν πεισθεί από τον εκβιαστικό δίλημμα, ότι πρέπει να γεμίσουν πάση θυσία τα Ταμεία τους κράτους για να τα δώσουμε στους δανειστές για να μην μας αναγκάσουν να πτωχεύσουμε (κάτι που μπορεί επίσης να γίνει συγχρόνως), πιστεύουν ότι αυτή η παραγωγή φοροεισπρακτικών νόμων που φέρνει μόνο έσοδα, αλλά έχουν παγώσει κάθε αναπτυξιακή ενέργεια, είναι ... προς τη θετική κατεύθυνση.


Εάν λοιπόν όλα γίνονται για να είμαστε εντάξει με τις εντολές της Τρόικα (των δανειστών μας), τότε οι ελεγκτές της τρόικα και τα κέντρα εξουσίας που εκπροσωπούν, είναι πιθανό αν όχι βέβαιο, ότι προτείνουν νόμους και η κυβέρνηση, αναλαμβάνει να τους δημιουργήσει και να τους προσαρμόσει στα Ελληνικά ήθη και έθιμα, ίσως και χωρίς επιτυχία ...εάν γιγαντωθεί και άλλο το κίνημα "Δεν πληρώνω άδικα και ακριβά διόδια".


Από το ρεπορτάζ όμως προκύπτει, ότι τα στελέχη του ΔΝΤ και γενικά οι ελεγκτές μας, λόγω της θέσης τους, δεν έχουν και μεγάλες σχέσεις με τους υπουργούς, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ( βλέπε Ευ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος) είναι και κακές, λόγω κάποιου υπόλοιπου ιδεολογικής αντίστασης προς τους ισχυρότερους καπιταλιστικούς μηχανισμούς.


Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Τρόικα, έχουν πολύ καλές σχέσεις όμως με τον ΣΕΒ ( τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες) και ακόμη καλύτερες με τους τραπεζίτες μας, από τους οποίους μαθαίνουν ( μάλλον μονομερώς και στρεβλά) για το τι έχει ανάγκη ο τόπος από φορολογικούς και άλλους νόμους. Και στη συνέχεια οι ελεγκτές το λένε στην κυβέρνηση και παράγεται νομικό έργο, το οποίο - όπως γίνεται χθες και σήμερα με τον φορολογικό - γράφεται και σβήνεται στη Βουλή, αφού προτάθηκαν άρθρα που ήταν αδιανόητα και ανεφάρμοστα. Όπως π.χ φυλακή σε όποιον χρωστάει 5000 ευρώ στο Δημόσιο. Δηλαδή, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν πας καλά μια χρονιά θα πας και φυλακή και άλλα περίεργα και αλλόκοτα, από μια κυβέρνηση που επιχείρησε να σβήσει εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη μεγάλο- οφειλετών, κάτι που απέσυρε τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από την κοινωνική κατακραυγή.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής των εργοδοτών στην Τρόικα που έδωσε με τη σειρά της εντολή στην κυβέρνηση, είναι το εργασιακό νομοσχέδιο της Κατσέλη που πήγε ατυχώς να εφαρμόσει πρώτη, μια συνεταιριστική εταιρία η ΝΕΟΓΑΛ. Σιγά να μην ζήτησαν οι ελεγκτές του ΔΝΤ αυτό το νομοσχέδιο. Ο ΣΕΒ όμως το ζήτησε μέσω της Τρόικα και η κυβέρνηση υπερθεμάτισε και τα έκανε νόμο.


Εξαίρεση σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί ο νόμος για τη σύνταξη στα 67 έτη, την οποία ήταν αίτημα της Τρόικα και των ελεγκτών της, γιατί επιβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη από την Γερμανία, η οποία φόρεσε το μοντέλο της σε όλη την ΕΕ.


Για παράδειγμα, ποιος έχει τη φαεινή ιδέα και επιβάλει νόμο για φωτοβολταϊκά και πράσινα πιστοποιητικά με το ζόρι, αν όχι οι μεγάλες βιομηχανίες αυτών των υλικών στην Γερμανία, τη Γαλλία και οι εδώ αντιπρόσωποι τους, που είναι στον ΣΕΒ; Ποιος θα επιβάλει στην κυβέρνηση να περάσει νόμο - όπως έντονα φημολογείται στην αγορά - που να περιλαμβάνει και διάταξη απόλυσης τραπεζικών υπαλλήλων σε κρατικές και...ιδιωτικές τράπεζες; Το ΔΝΤ; Η ΕΕ; Ποιος νοιάζεται; Μήπως οι τραπεζίτες μας;


greekmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου