Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πτώση 15% στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας παρά τις εκπτώσεις


Μεγάλο το πλήγμα από τις απεργίες στις μεταφορές

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας καταγράφεται πτώση του τζίρου, της τάξης του 10-15%, σε σχέση με το 2010, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές εκπτώσεις στα περισσότερα μαγαζιά φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%. Πιο αρνητική είναι η εικόνα στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, καθώς η πτώση του τζίρου υπερβαίνει το 20%.

Ένα από τα αίτια αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνεχιζόμενες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δυσχεραίνουν τη δυνατότητα μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης και θεωρούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, σ'αυτό το θέμα.

Αναμφίβολα, σημαντικό μερίδιο ''ευθύνης'' για την αρνητική αυτή εικόνα αποδίδουν και στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο και κυρίως τη μεσαία τάξη, καθώς αυτή αποτελούσε το βασικό κορμό των καταναλωτών που έκανε μαζικά τις αγορές του κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Υποστηρίζουν ότι πλέον οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το εισόδημα τους για βασικά είδη πρώτης ανάγκης και να κόψουν από τα δευτερεύοντα, όπως η ένδυση και η υπόδηση.


Ακόμα ένας παράγοντας που, όπως τονίζουν οι έμποροι, συμβάλλει σε αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα για τα μαγαζιά , είναι το παράνομο εμπόριο. Παρά το γεγονός, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, ότι το φαινόμενο αυτό σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους -όπως στην οδό Ερμού- έχει περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα παραμένει. Πλέον οι αναρίθμητοι παράνομοι μικροπωλητές έχουν μετακινηθεί σε άλλους δρόμους της Αθήνας, στην περίμετρο των εμπορικών δρόμων και συντηρούν αυτήν την κατάσταση.



Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς θεωρούν ότι από τη στιγμή που τα αίτια της αρνητικής κατάστασης των πρώτων ημερών δεν εξαλειφθούν, τότε δεν θα αλλάξει και το αποτέλεσμα.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου