Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ξεχνάτε τα χάπια σας; Θα σας τα θυμίζει το τηλέφωνο


H e-Υγεία, η ηλεκτρονική συνδρομή σε θέματα υγείας, είναι ασφαλώς μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένας μηχανισμός υποστήριξης της ανθρώπινης υγείας, που συνεχώς εξελίσσεται.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν για παράδειγμα, ότι οι εταιρείες-πάροχοι του κινητού επεξεργάζονται προγράμματα που θα μετρούν την πίεση του αίματος, θα μετρούν τη χοληστερίνη και το διαβήτη...
Ήδη, οι δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί σε μικρή κλίμακα ακόμη, επιτρέπουν στους γιατρούς να μπαίνουν εύκολα στο ιστορικό του ασθενούς, να έχουν άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και να δίνουν συνταγές κατευθείαν στους φαρμακοποιούς. Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να έχουν στο σπίτι τους ένα μόνιτορ που θα ειδοποιεί τον γιατρό όταν οι συνθήκες αλλάζουν, έτσι ώστε να μπορεί ο πάσχων να συνεχίζει τη ζωή του κατά ομαλό τρόπο.

Η e-Υγεία κοστίζει ήδη στην ΕΕ 15 δισ. ευρώ, ενώ η διάδοση των τεχνολογικών της επιτευγμάτων αναμένεται να γίνει με ταχείς ρυθμούς λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού - το 2050 υπολογίζεται πως το 30% των ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται επίσης, ότι η γαλλική εταιρεία Orange έχει ένα πρόγραμμα υπενθύμισης της «ώρας για τα χάπια», η ιταλική Telecom έχει το πρόγραμμα MyDoctor@home service, η βελγική Belgacom δουλεύει ένα πρόγραμμα που μέσω μόνιτορ παρέχονται στοιχεία για την πίεση, το βάρος και τους σφυγμούς του ασθενούς, ενώ η Πορτογαλική Telecom έχει ένα πρόγραμμα για άτομα με αναπηρίες. Ο διαβητικός σταθμός του ΚΡΝ εξάλλου μπορεί να βοηθήσει 55 εκ. διαβητικούς στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας στοιχεία πίεσης, κάνοντας υπέρηχους του αμφιβληστροειδούς, μετρήσεις μυικής μάζας και αποτυπώνοντας την κατάσταση των ποδιών του ασθενούς, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες σε οχτώ γλώσσες. Οι κάμερες που διαθέτουν τα κινητά μπορούν να διαβάσουν τους κωδικούς των συνταγών ή των φαρμάκων, ενώ η τηλεφωνική υπενθύμιση της «ώρας για τα χάπια» γίνεται με διαφορετικούς ήχους για το κάθε χάπι.


Οι δυνατότητες που προσφέρει εξάλλου η ηλεκτρονική υγεία διευκολύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς προσφέρουν σοβαρές εξοικονομήσεις πόρων - «αλλιώς τα Ταμεία μας θα κατέρρεαν» σημειώνει σχετικά η επίτροπος Νήλι Κρες αρμόδια για τη Ψηφιακή ατζέντα. Όμως, το πρόγραμμα έχει ορισμένες χρηματοδοτικές απαιτήσεις - καθώς χρειάζονται εκτεταμένα ευρυζωνικά δίκτυα, κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σύστημα προστασίας των ατομικών δεδομένων των ασθενών, κατάρτιση των εμπλεκομένων κ.α. - και η διαπραγμάτευση για τα κονδύλια βρίσκεται στο επίπεδο της Ευρωβουλής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου