H εβδομάδα που ξεκινά θα "τελειώσει" όπως όλα δείχνουν στις Βρυξέλλες, με την πρώτη έστω και ανεπίσημη συζήτηση για το πακέτο επιμήκυνσης και έμμεσης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην Ελλάδα και την Ιρλανδία μέσω του Ταμείου διάσωσης (EFSF).
Οι αποφάσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κοινοτικές διπλωματικές πηγές, θα ληφθούν μάλλον σε μια έκτακτη συνάντηση της Ευρωζώνης στα τέλη του μήνα ή πιθανότερο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Θα συνοδεύονται βέβαια από δεσμεύσεις, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τα χρόνια διάρκειας του Μνημονίου και το καθιστούν... μόνιμη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε όποια άλλη χώρα απευθυνθεί για βοήθεια στο Ταμείο. Αυτά είναι τα «καλά» νέα.
Τα «κακά» νέα είναι ότι η ατμόσφαιρα, οικονομική και πολιτική, αρχίζει να «μυρίζει» δεκαετία ‘70 σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες λόγω των εξελίξεων στις αραβικές χώρες έχουν κάνει πολλούς αναλυτές να βάζουν στους υπολογισμούς τους ξανά την μεταβλητή μιας απότομης ανόδου τιμών στο πετρέλαιο, η οποία σε συνδυασμό με την υποτιμητική τάση του δολαρίου απειλεί με απότομη άνοδο των τιμών και στην ευρωζώνη.
Τα σενάρια, όπως ακούσθηκε στο Νταβός, απασχολούν ήδη την ΕΚΤ και έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίσπευσης της αλλαγής στην νομισματική της πολιτική ακόμα και μέσα στο 2011 με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Το γεγονός αυτό έχει αναταράξει τα νερά και όπως ακούγεται έχει υποχρεώσει ορισμένους ηγέτες στην ευρωζώνη να πιέσουν για επίσπευση των αποφάσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους πριν αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα το «τσουνάμι» του πληθωρισμού.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου