Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές μολυσμένες με ραδιενέργεια


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων,
περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε 4.000 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας από την τραγωδία στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος έχουν επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε πολλές από τις μολυσμένες περιοχές, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι παλαιότερα 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε 7.500 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. "Η λήψη μέτρων καθαρισμού επέτρεψε την επανεκμετάλλευση περισσότερων από 840.000 στρεμμάτων μολυσμένη γης", σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ρωσικού υπουργείου.


Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2000, όμως η ραγισμένη σαρκοφάγος του που καλύπτει περίπου 200 τόνους ραδιενεργού μάγματος αποτελεί μία "απειλή για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη", όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Ο αντιδραστήρας Νο 4 του Τσερνόμπιλ είχε εκραγεί στις 26 Απριλίου του 1986 προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή στον κόσμο από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς στην ιστορία.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου