Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κατακραυγή και μπλόκο στις απαιτήσεις των συνταξιούχων βουλευτών


Με νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στις διεκδικήσεις 800 έως 850 συνταξιούχων βουλευτών, που προκάλεσαν την κατακραυγή, καθώς τα αναδρομικά που ζητούν για τα έτη 2003 έως 2008, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Με τις πέτρες......


«Δεν μπορεί ο κόσμος να κάνει θυσίες και να υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις» δήλωσε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι εκ των συνταξιούχων βουλευτών απαντούν πως οι διεκδικήσεις τους είναι απολύτως νόμιμες και συνταγματικές και επιστρέφουν τα «πυρά», κάνοντας λόγο για «άκρατο λαϊκισμό».


Νομοθετικό μπλόκο


Την Τετάρτη, ο αρµόδιος υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης έσπευσε να απευθύνει έκκληση στους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν των αξιώσεών τους, ενώ νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆ Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε «προσβλητικές και ανήθικες τέτοιου είδους πρακτικές».


Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, δε, µε παρέµβασή του έκανε γνωστό πως δεν προτίθεται να ικανοποιήσει την οποιαδήποτε απαίτηση σηµειώνοντας ταυτόχρονα µε νόηµα ότι «θα προβούµε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια».


Οι απαιτήσεις των 800 - 850 συνταξιούχων βουλευτών είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.


Από την άλλη πλευρά, αρκετοί από τους συνταξιούχους που έχουν κινηθεί δικαστικά για την είσπραξη των αναδροµικών υπεραµύνονται της απόφασής τους και χαρακτηρίζουν ως «άκρατο λαϊκισµό» τη στάση των κοµµάτων.


Νόμιμο... άρα και ηθικό


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, πρώην βουλευτής και υπουργός που έχει διεκδικήσει τα αναδρομικά, λέει: «Από τη στιγµή που το προβλέπει το Σύνταγµα, ποιος παρανοµεί σήµερα; Εμείς ή το κράτος;» Αλλος συνάδελφός του, σημειώνει: «Αυτή η φασαρία δεν έγινε τυχαία, έγινε για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από όσα τραγικά συµβαίνουν στον τόπο».


Από πλευράς της Ένωσης Τέως Βουλευτών υπογραµµίζονταν ότι αποτελεί «ατοµικό δικαίωµα του κάθε συνταξιούχου βουλευτή να διεκδικήσει αναδροµικά αυξήσεις τις οποίες πρόλαβαν να πάρουν οι δικαστικοί αλλά όχι και οι συνταξιούχοι βουλευτές».


Αξίζει να σηµειωθεί πως από το 2008 η Βουλή, µε την προφορική δέσµευση των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Οµάδων έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε αύξηση στη βουλευτική αποζηµίωση, ενώ όπως τονιζόταν χθες από πλευράς του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου οι αποδοχές έχουν περικοπεί κατά 25%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου