Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, αναφορικά με τους χειρισμούς στον τομέα της οικονομίας, εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το δημοσίευμα του Spiegel κατακρίνοντας την καθυστέρηση απάντησης από πλευράς κυβέρνησης και ευρωζώνης.
Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 Radio ο πρώην υπουργός είπε για το δημοσίευμα της Παρασκευής: «Το δημοσίευμα του περιοδικού “Spiegel” είναι απαράδεκτο. Τόσο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όσο και σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη γενικότερα. Διότι, όπως είναι δομημένη η ευρωζώνη, η οικονομική πορεία ενός κράτους-μέλους της την επηρεάζει και εκείνη, και μάλιστα καθοριστικώς. Κατά συνέπεια, και με όλο το σεβασμό που έχω στην ελευθερία του Τύπου –και το έχω αποδείξει εμπράκτως ως προς τη δική μου πορεία- το δημοσίευμα αυτό, ακριβώς λόγω του περιεχομένου του και των προαναφερόμενων επιπτώσεών του, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, ιδίως νομικές».
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην καθυστέρηση απάντησης από την κυβερνητική πλευρά και από αυτήν της ευρωζώνης: «Άφησαν έτσι να δημιουργούνται φήμες ως προς τη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο οι οποίες, έτσι όπως είναι οργανωμένη και ενδοεπηρεαζόμενη η παγκόσμια οικονομία, έβλαψαν και την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ευρώ. Ιδίως όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αυτής της καθυστέρησης φέρει η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεδομένου ότι την Ελλάδα έπλητταν περισσότερο οι φήμες αυτές. Άρα είχαν το στοιχειώδες χρέος να υπερασπισθούν τον Τόπο. Δυστυχώς το έπραξαν πολύ αργά, όπως τόνισε σε επανειλημμένες δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης».
Αναφορικά με τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου και τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές είπε ότι «είναι πλέον φανερό, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πως εκεί συζητήθηκε το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ελληνική οικονομία λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου. Και για να γίνω σαφέστερος, στο Λουξεμβούργο φάνηκε ότι με την πολιτική του "Μνημονίου" η Ελλάδα είναι αδύνατο το 2012 να βγει στις αγορές για δανεισμό, με την σημερινή οικονομική της πορεία και την αντίστοιχη πορεία των spreads και των cds. Άρα δεν μπορεί η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ν’ αναζητήσει στις αγορές, με τέτοια θηριώδη επιτόκια, 27 δισ. ευρώ για το 2012 και κάτι παραπάνω για το 2013. Συνεπώς η εφαρμογή του "Μνημονίου" οδηγείται στο αδιέξοδο εκείνο, το οποίο είχε επισημάνει από την αρχή ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαράς».
«Και εδώ είναι, νομίζω, άκρως επίκαιρο να τονίσω ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν γίνεται πια πειστικός από κανένα, μέσα και έξω από την Ελλάδα, όταν ανακριβέστατα ισχυρίζεται πως άλλοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας και του Τόπου. Θέλει δεν θέλει, και ό,τι και αν λέει, η αλήθεια είναι η εξής:
Αφού προεκλογικώς κατασυκοφάντησε διεθνώς τη Χώρα μας και αφού παραπλάνησε το Εκλογικό Σώμα με το "λεφτά υπάρχουν", εν πλήρη γνώσει των οικονομικών μας προβλημάτων –τα λέει όλα η συνέντευξη Στρος Καν- επί έξι και πλέον μήνες η Κυβέρνησή του έμεινε άπρακτη. Όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο –τουλάχιστον από τα μέτρα που εντίμως και ειλικρινώς είχε προτείνει στον ελληνικό Λαό ο κ. Κ. Καραμανλής- αλλά με τις σπατάλες και τις παλινωδίες τους μετέτρεψαν ένα απολύτως διαχειρίσιμο πρόβλημα δημόσιου ελλείμματος, που άλλωστε είχαν και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, σε πρόβλημα ενός καταστροφικού για την οικονομία δημόσιου δανεισμού. Για να μείνω στην εντελώς πρόσφατη επικαιρότητα, παραπέμπω στις κυριακάτικες εφημερίδες, συνεντεύξεις (Ελεύθερος Τύπος) τόσο του κ. Μίκη Θεοδωράκη, όσο και του έγκριτου και αυστηρώς αντικειμενικού διεθνούς κύρους επιστήμονα κ. Β. Μαρκεζίνη. Αυτό τονίζουν με έμφαση: Η καταστροφική πορεία προς το Μνημόνιο είναι αποκλειστική ευθύνη και επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου. Μήπως, άλλωστε, το ίδιο δεν διαπίστωσε πριν δύο εβδομάδες σε συνέντευξή της και η κ. Βάσω Παπανδρέου;»
Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «το Μνημόνιο αποτελείται από ένα νεοφιλελεύθερο –κατά τα πρότυπα της Σχολής του Σικάγο- μίγμα πολιτικής, το οποίο οδηγεί μαθηματικά ιδίως σε βαθιά ύφεση και ανεργία. Δηλαδή σε οικονομικό αδιέξοδο, με άκρως επώδυνες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό το μίγμα πολιτικής –το οποίο έχει τόσες φορές καταγγείλει ο κ. Α. Σαμαράς- είναι αποκλειστικώς υπεύθυνοι τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το αποδέχθηκε χωρίς καν να το διαπραγματευθεί, δηλαδή κυριολεκτικώς αμαχητί. Όσο όμως και η Τρόικα, η οποία το επέβαλε. Άρα τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει, αν θέλει έστω και in extremis να υπηρετήσει τον Τόπο και να κάνει, επιτέλους, την αυτοκριτική του, ν’ απαιτήσει από την Τρόικα την εκ βάθρων αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και χρησιμοποιώ την φράση "ν’ απαιτήσει" διότι, όπως ήδη τόνισα, αφενός για τις παροιμιώδεις αστοχίες του Μνημονίου είναι υπεύθυνη και η Τρόικα. Και, αφετέρου, η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς το διαφαινόμενο αδιέξοδο θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην ίδια την ευρωζώνη. Και ας μην διανοηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου να πάει σε νέο Μνημόνιο και νέα, ακόμη πιο επώδυνα, μέτρα εναντίον του κοινωνικού συνόλου».
Αναφορικά με ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός είπε: «Ας ακούσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, έστω και τώρα, τις προτάσεις του κ. Α. Σαμαρά στο Ζάππειο ΙΙ. Δεν τον άκουσε τον Ιούλιο του 2010 ως προς το Ζάππειο Ι, και να τ’ αποτελέσματα. Ας το πράξει, επιτέλους, τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου και ας εκτιμήσει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της τόσο εποικοδομητικής αντιπολίτευσης του κ. Α. Σαμαρά. Και ας αναλογισθεί τις συνέπειες της στείρας και πλήρως αρνητικής δικής του αντιπολίτευσης έναντι της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή».
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου