Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

"Αναβρασμός" εν αναμονή της τρόικας

Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα μέχρι την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για μεταρρυθμίσεις στους τομείς των κλειστών επαγγελμάτων, των ΔΕΚΟ, της φορολογικής νομοθεσίας, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του εκπαιδευτικού συστήματος, επιβάλλουν στην κυβέρνηση να επιταχύνει τον βηματισμό της.

Σε λιγότερο από 40 ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα υπόλοιπα υπουργεία που εμπλέκονται με την εφαρμογή του μνημονίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους και της αγοράς, οι οποίες έχουν τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου. Αρκετές από αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές είχαν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι τα τέλη του 2010, που σημαίνει ότι έχουν ήδη πάρει παράταση κατά τρεις μήνες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο νέας καθυστέρησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

- την αποσαφήνιση των αδιευκρίνιστων μέτρων ύψους 12 – 13 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν την τριετία 2012 - 2013. Το οριστικό πλάνο αναμένεται να είναι έτοιμο το Μάιο, αλλά οι βασικές κατευθύνσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα στην τρόικα ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση.


- τη θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών για τις δίκες φορολογικού περιεχομένου, ώστε οι προσφυγές των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων κατά των προστίμων που επιβάλλουν οι ΔΟΥ, να μη λιμνάζουν στα δικαστήρια για 3 ή 4 χρόνια.


- την κατάργηση 80 – 100 «μικρών» εφοριών σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε οι έλεγχοι και η συλλογή των εσόδων να γίνεται σε πιο κεντρικό επίπεδο και να αποφεύγονται υπόγειες συναλλαγές. Προβλέπεται ακόμα η θέσπιση αυστηρότερων ποινών (ακόμα και αυτόφωρο για τους φοροφυγάδες).


- την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς, για τον επαρκή οικονομικό έλεγχο.


- την παρουσίαση ενός σχεδίου με τις βασικές κατευθύνσεις του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, που θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


- την παρουσίαση των αναλογικών μελετών για τα ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης, με στόχο να αποτυπωθούν οι προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060, ώστε, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να υπάρξουν περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


- την οριζόντια περικοπή κατά 10% των μικτών αποδοχών στις ΔΕΚΟ, εφόσον ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα, καθώς και τη θέσπιση πλαφόν 4.000 ευρώ στις αμοιβές στελεχών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.


- την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, με παράλληλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά τουλάχιστον 30%.


- την απελευθέρωση δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.


- την εξυγίανση του τομέα της Υγείας με την εφαρμογή νέων κριτηρίων και όρων για τη σύναψη συμβάσεων ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία (κυρίως τα ιδιωτικά).


- την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


- την εγκατάσταση του προγράμματος μηχανογράφησης των νοσοκομείων, καθώς και του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.


- το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


- τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της παραχώρησης σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.


- τη σύναψη συμφωνιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες των λεγόμενων περιφερειακών αεροδρομίων.


- τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα έχει ως σκοπό την μελέτη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου