Ούτε περί τα 7 δισ. ευρώ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το Ελληνικό δημόσιο από την πώληση των κρατικών εισηγμένων, αλλά και των συμμετοχών που διαθέτει σε ιδιωτικές εισηγμένες εταιρείες
Όπως αποτυπώνει ο κατάλογος που δημοσιεύει σήμερα το protothema. gr, θα χρειαστούν πολλαπλές ενέργειες από το κράτος για να αυξήσει την αξία πώλησης ( λ .χ ανανέωση της σύμβασης με ΟΠΑΠ για αριθμολαχεία, διανομή δωρεάν μετοχών στα λιμάνια, πώληση περιουσιακών στοιχείων στην ΔΕΗ κ.α ) προκειμένου να αυξηθεί η συνολική αξία των συμμετοχών. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια της Τροϊκας, όπως αναφέρουν Έλληνες χρηματιστές δεν είναι παρά μια ομολογία αποτυχίας του προγράμματος του μνημονίου καθώς η ύφεση προβλεπόταν -1% και θα ανέλθει -4% μεσοσταθμικά.
Έτσι οι μεσαίοι υπάλληλοι του ΔΝΤ ύστερα από την αποτυχία να πείσουν την κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων προχώρησαν στην δεύτερη φάση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες υπό την σκέπη του ΔΝΤ : Πώληση των περιουσιακών στοιχείων – ακόμη και σε τιμές χαμηλές – με την προσδοκία να προσελκυθούν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα στην οικονομία, ώστε αργότερα η βαριά ύφεση να δώσει την θέση της στην ανάπτυξη. Ας δούμε, όμως, τις εισηγμένες. Η μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου είναι ο ΟΠΑΠ ο οποίος αν του δοθεί η νέα σύμβαση αριθμολαχείων θα μπορεί να αυξήσει την αξία του έως τα 2 δις. ευρώ. Όποιος, όμως, αποκτήσει το 20% ή και το 34% του δημοσίου θα μπορεί να κάνει απόσβεση των χρημάτων μέσα σε τρία χρόνια, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοροών. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας δεν θα πρόκειται για μια επιτυχία η πώληση του ΟΠΑΠ στα 2 δισ. ευρώ, αλλά κυριολεκτικά για ένα ξεπούλημα καθώς παρά τα χρήματα τα οποία μοιράζει αριστερά- δεξιά η εταιρεία, το δημόσιο έχει ένα σημαντικό όφελος ετησίως ( 150 εκατ. ευρώ ).
Κεφαλαιοποίηση ύψους 1,4 δις. ευρώ διαθέτει η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει το 51%. Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς έχει προταθεί επανειλλημένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση η διάσπαση της εταιρείας σε τρία κομμάτια δηλαδή παραγωγή ρεύματος, μεταφορά και διανομή. Κι εφόσον πραγματοποιηθεί η διάσπαση τότε ορισμένες από τις μονάδες να πωληθούν σε ιδιώτες- οποίοι εκτός από τους εγχώριους ομίλους θα είναι και μεγάλες γερμανικές ενεργειακές εταιρείες όπως η Ε.ΟΝ, η RWE. Άγνωστες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις δημόσιες εταιρείες ύδατος – οι μετοχές των οποίων σημειώνουν άνοδο το τελευταίο διάστημα- δηλαδή αν θα προχωρήσουν σε πώληση ποσοστών αν και στην ΕΥΑΘ υφίσταται ξένος μέτοχος, η γαλλική suez η οποία γνωρίζει καλά την αξία της εταιρείας. Μεγάλη πιθανότητα σημαντικών υπεραξιών διαθέτει το δημόσιο σ ότι αφορά τα λιμάνια, καθώς ο ΟΛΘ παρά την άνοδο παραμένει μια υποτιμημένη εταιρεία με σημαντικά ρευστά διαθέσιμα και προοπτικές ανάπτυξης. Τις ίδιες αυξημένες προοπτικές διαθέτει και ο ΟΛΠ ο οποίος με την κινεζική συμφωνία έχει αυξήσει τα έσοδα του και την πελατεία του.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου