Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Υπόμνημα των κατασκευαστών για τους ημιυπαίθριους


Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δια του οποίου ζητάει:

α) παράταση του Ν.3843/2010 τουλάχιστον για έξι μήνες και

β) άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους αλλά και για τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν στο μέλλον για όσους δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.


Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ οι νόμοι: 3775/21-7-2009, 3843/28-4-2010 έδωσαν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους να αποκτήσουν νομιμότητα και αγοραία αξία, ωστόσο οι πολίτες από έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων δεν γνωρίζουν τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν μελλοντικά στα ακίνητα τους, όταν αυτά ελεγχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή ή καταγγελθούν από οποιονδήποτε άλλον.


Σύμφωνα με την ΟΜΚΟΕΕ, λίγες εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών έχουν ρυθμίσει τα ακίνητά τους με βάση τους ανωτέρω νόμους ενώ 2.500.000 ακίνητα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Στατιστικών Υπηρεσιών) έχουν αλλάξει χρήση. Μετά τις 28/2/2011 για όσους δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση τέτοιων χώρων θα ισχύει ο Ν. 3843/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 8:


Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μη δηλούμενων χώρων


1. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας διατήρησης των χώρων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5, εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις για την κατεδάφιση και επαναφορά των χώρων αυτών στη χρήση που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής:


α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών (που στο μέλλον θα είναι επί των αγοραίων τιμών) του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.


β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, και επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του από τη μετατροπή της χρήσης του χώρου μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών με τις οποίες ο χώρος άλλαξε χρήση ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.


"Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε όλοι το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει μεταξύ των συνιδιοκτητών των διαμερισμάτων των πολυκατοικιών, ένεκα της άνισης κατανομής κοινοχρήστων κ.λπ. δαπανών" τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ.


Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου