Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μπάμπης Κούτρας: Η αξιοποίηση δεν είναι πώληση


Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Η κυβέρνηση να προκαλεί σκόπιμα σύγχυση στην κοινή γνώμη για να περιορίσει το πολιτικό κόστος και τις κοινωνικές αντιδράσεις από τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ή η κυβέρνηση μόνη της να βρίσκεται σε σύγχυση μπροστά στα αδιέξοδα του Μνημονίου.

Την μια ημέρα διαμαρτύρεται «γιατί η Τρόϊκα έκανε τις ανακοινώσεις» και την άλλη επιβεβαιώνει πλήρως το σχέδιο με τον επισημότερο τρόπο.

Την μία μιλά για την πώληση και την επομένη ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει ότι θα καταθέσει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημοσίας γης! Προσθέτει όμως μια κρίσιμη παράγραφο ότι μπορεί να πωληθεί δημόσια γη αν το αποφασίσει η Βουλή, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία!


Άρα που αποβλέπει η πρόταση Παπανδρέου; Μόνο στην κοροϊδία της κοινής γνώμης. Αν θέλουν να σώσουν τα προσχήματα ας βάλουν τουλάχιστον να αποφασίζει μια αυξημένη πλειοψηφία 2/3 της Βουλής.


Και μετά, τι σημαίνει δημόσια γη; H ΔΕΗ π.χ. δεν έχει την ίδια και περισσότερη σημασία από την κάθε βραχονησίδα;


Ο όρος αξιοποίηση με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά δεν έχει καμία σχέση με την πώληση, αλλά παράγει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Η αξιοποίηση (είτε με μακροχρόνιες μισθώσεις, είτε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ) μπορεί μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και να περιορίσει την ανεργία, αλλά είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο θα βάλει τώρα που έχει ανάγκη στο ταμείο του έστω μερικές χιλιάδες ευρώ.


Αν η κυβέρνηση καίγεται για έσοδα «εδώ και τώρα» πρέπει να πωλήσει μετοχές, ακίνητα, γη, εταιρίες, έτοιμες επενδύσεις και αυτό δεν παίρνει επικοινωνιακό λίφτινγκ. Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς πωλήσεις δεν γίνονται εκτός κι αν ο Παπακωνσταντίνου φιλοδοξεί να γράψει νέο κεφάλαιο στην οικονομία και να τον δούμε υποψήφιο για νόμπελ.


Ακόμα κι αν η κυβέρνηση αφήσει στην άκρη τους λεονταρισμούς και πάει ευθέως στην εκποίηση των «ασημικών», τα 50 δισ. αποκλείεται να τα βρει. Εκτός από μερικά «φιλέτα» που θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω τη κρίσης, κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που βολοδέρνει στο οικονομικό και κοινωνικό χάος.


Για μια ακόμη φορά στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ξανακάνουν τους λογαριασμούς γιατί αυτοί που μας παρουσίασαν ως τώρα δεν βγαίνουν.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου