Το δημόσιο θα λάβει φέτος από ενοίκια μόνο 19 εκατ. ευρώ, αλλά έδωσε το 2010 πάνω από 186 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την στέγαση υπηρεσιών του, πολλές εκ των οποίων δεν υπάρχουν πλέον...
Η δημόσια δαπάνη στέγασης για το 2011 δεν είναι ακόμη γνωστή. Το ποσό φημολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστεί πλήθος ακινήτων που ενοικιάζονται στεγάζοντας υπηρεσίες ΔΕΚΟ, φορέων του ευρύτερου δημοσίου αλλά και υπηρεσίες «φαντάσματα» που έχουν καταργηθεί.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 τα έσοδα από την μίσθωση ακινήτων του δημοσίου είναι 19 εκατ. ευρώ, από 17 εκατ. ευρώ το 2010 και 14,8 εκατ. ευρώ το 2009. Το πολύ μικρό αυτό ποσό προκύπτει από την ενοικίαση ακινήτων που σύμφωνα με το ΙΣΤΑΜΕ έχουν αξία 2,2 δισ. ευρώ και αποτελούν το 1% της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή της η ΚΕΔ
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος: η υποαξιοποίηση των ακινήτων για να βρεθούν κρατικά έσοδα. Η άλλη είναι η αχρηστία στην οποία βρίσκονται πολλά ακίνητα του δημοσίου.
Πρόκειται όχι μόνο για εκτάσεις, αλλά και για κτήρια που πάλι σύμφωνα με το ΙΣΤΑΜΕ συνιστούν το 18,1% του συνόλου των ακινήτων μόνο της ΚΕΔ (όχι δηλαδή για παράδειγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ή κτιρίων ταμείων και τραπεζών). Έχουν αξία 49,4 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται «ελεύθερα».
Το πρόβλημα με το ελληνικό δημόσιο δεν είναι όμως μόνο ότι δεν αξιοποιεί τα ακίνητά του για να βρει έσοδα. Είναι ότι πληρώνει και από πάνω μεγάλα ποσά για να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με περυσινές εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2010 το κράτος πλήρωσε 186 εκατ. ευρώ για να στεγάσει τον δαίδαλο των κατακερματισμένων κρατικών υπηρεσιών. Αρμόδια στελέχη που επιχειρούν να βρουν άκρη στο... κουβάρι, αναφέρουν ότι το ποσό είναι απλά ενδεικτικό, αφού πολλές δαπάνες καλύπτονται από άλλους κωδικούς εξόδων του προϋπολογισμού.
Με βάση τα στοιχεία του 2010 που είναι διαθέσιμα στις κρατικές αρχές, το υψηλότερο ποσό για ενοίκια πληρώνουν τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη (35,2 εκατ. ευρώ), Οικονομικών (21,439 εκατ. ευρώ) και Δικαιοσύνης (9,6 εκατ. ευρώ) λόγω κυρίως των πολλών διάσπαρτων ανά την Ελλάδα υπηρεσιών.
Το 2011 το συνολικό κονδύλιο δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αφού κάθε υπουργείο κάνει τον δικό του προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί τη σύσταση ομάδας δράσης σε επίπεδο πρωθυπουργού, με στόχο την καταγραφή των υπηρεσιών και των μισθωμάτων.
Παράλληλα εξετάζεται, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, σχέδιο μετακόμισης σε ιδιόκτητα κτήρια τα οποία είτε είναι «έτοιμα» είτε μπορούν να ανακαινισθούν μέσω ΣΔΙΤ να δημιουργηθούν με τα υπό αξιοποίηση ακίνητα (π.χ. Ελληνικό).
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου