Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΣοσιαΛΗΣΤΗ δολοφόνο Καντάφι. Θα τον κάνουν πρόεδρο της ΣοσιαΛΗΣΤΗκής Διεθνών Εγκληματιών;

(Φωτο. Τον Πεταλωτή που κοιμάται όρθιος τον ξέρουμε, οι άλλοι δύο ποιοί είναι;)

Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν προς την Τρίπολη. Μια ακόμη πόλη, 50 χλμ από την πρωτεύουσα τέθηκε υπό τον έλεγχο των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων οι οποίες παράλληλα προχώρησαν σε μια άτυπη μεταβατική κυβέρνηση με την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί η Ουάσιγκτον

Αντίστροφη μέτρηση για Καντάφι
Μια μέρα μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και εμπάργκο από το ΣΑ του ΟΗΕ στο καθεστώς Καντάφι, πυκνώνουν οι εκκλήσεις προς τον Καντάφι να παραιτηθεί, για να μην κυλήσει κι άλλο αίμα στην πορεία προς την κατάληψη της Τρίπολης που, πλέον, μοιάζει θέμα ημερών.
Μεταβατική εξουσία

Αντίστροφη μέτρηση για Καντάφι
Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, προχώρησαν χθες στην συγκρότηση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, στο οποίο καθώς φαίνεται, βάσει των πρώτων πληροφοριών, σημαντικό ρόλο παίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του καθεστώτος Καντάφι, ο οποίος, ωστόσο, παραιτήθηκε πριν μέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της εξέγερσης.
Το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, συγκροτήθηκε στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, από εκπροσώπους από τις ελεγχόμενες από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις πόλεις.
«Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της
Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί», δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου
από τη Βεγγάζη.
Το συμβούλιο είναι «το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου οργάνου.
Ο Γόκα επεσήμανε, ότι δεν πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας: «Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις», τόνισε, επιμένοντας ότι το συμβούλιο επιθυμεί να διατηρήσει τη Λιβύη ενωμένη και ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για εκλογές. Η πρωτεύουσά μας είναι ακόμη υπό πολιορκία».
Το Σάββατο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ,που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
Παρέμβαση Χ.Κλίντον
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τις ομάδες της αντιπολίτευσης και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια στους εξεγερμένους.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια σε οποιονδήποτε το επιθυμεί
εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» στους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη, δήλωσε η
Κλίντον στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τη μεταφέρει στη Γενεύη
προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα σε σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Λιβύη.
«Πρέπει πρώτα να δούμε το τέλος του καθεστώτος του και χωρίς άλλη αιματοχυσία»,
πρόσθεσε, αναφερόμενη στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι. «Θέλουμε να φύγει
(ο Καντάφι) και να ανακαλέσει τους μισθοφόρους του». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «δεσμευθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση» με το συνταγματάρχη Καντάφι,
διαβεβαίωσε εξάλλου.
«Έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς Λίβυους που προσπαθούν να οργανωθούν στα
ανατολικά (της χώρας) τη στιγμή που η επανάσταση εξαπλώνεται επίσης προς τη
δύση», πρόσθεσε η Κλίντον, εκτιμώντας πως είναι «πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό».
Παράλληλα, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν και ο
ανεξάρτητος Τζο Λίμπερμαν, δήλωσαν υπέρ της αναγνώρισης μίας μεταβατικής
κυβέρνησης στη Λιβύη και της παροχής αμερικανικής βοήθειας στους
αντικαθεστωτικούς.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση ως τη νόμιμη κυβέρνηση της
Λιβύης και πρέπει σίγουρα να προσφέρουμε σε αυτή την κυβέρνηση ανθρωπιστική
βοήθεια και όπλα, δήλωσε ο Λίμπερμαν σε κοινή συνέντευξή του με τον ΜακΚέιν
στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN από το Κάιρο, όπου βρίσκονται.
Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Ζαουίγια
Καθώς όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται η μεγάλη μάχη της Τρίπολης, την Κυριακή, η πόλη Ζαουίγια, μόλις 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, πέρασε υπό τον έλεγχό των αντικαεθστωτικών δυνάμεων. Προηγήθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι και σε αντάρτες, το βράδυ του Σαββάτου.
Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικοί πήραν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μιζουράτα.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει τη Μιζουράτα, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, ανέφερε το κανάλι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης.
«Διχοτομημένη» η Τρίπολη
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ασαρκ αλ Αουσάτ», οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη. Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.
Πολλές εργατογειτονιές της πρωτεύουσας ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και είναι οχυρωμένες, ενώ απουσιάζουν από κει δυνάμεις του καθεστώτος.
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου