Ένας άλλος δούλευε ως οικοδόμος! 60.000 με 70.000 άνθρωποι έπαιρναν αναπηρικές συντάξεις μαϊμού!
Στις 350.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να τις μειώσει στις 160.000, μετά τον επανέλεγχο των περιπτώσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ πάντως, 60.000 με 70.000 άτομα παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, που δε δικαιούνται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων ανάπηρων “μαϊμούδων” αναφέρει δημοσίευμα των "Νέων" (01/02).
Στη Μυτιλήνη, άνδρας µε 100% αναπηρία τυφλότητας
εργάζεται σε οικοδοµή, στη Λακωνία, τυφλός οδηγούσε ταξί! Σε άλλο χωριό της Λακωνίας, τυφλός με σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα, εθεάθη από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει... τάβλι στο καφενείο.Στη Μυτιλήνη, άνδρας µε 100% αναπηρία τυφλότητας
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τον περιορισµό των συντάξεων στο 8% - 9% -από 14,5% σήµερα- του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων, μετά τον επανέλεγχο, που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σηµειώνεται ότι από τις 350.000 αναπηρικές συντάξεις οι 180.000 είναι οριστικές.
Μάλιστα σε πολλούς νοµούς (Θεσσαλίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας) τα ποσοστά ξεπερνούν το 18% και σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%.
Υπενθυμίζεται, ότι από 1/1/2011 δημιουργείται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο υπάγεται στη ?ιεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της ?ιοίκησης του Ιδρύµατος και θα προσδιορίζει όλες τις χρήσεις όπως εισαγωγή υποψηφίων µε αναπηρία στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, φοροαπαλλαγή, παροχή προνοιακού επιδόµατος, εισοδηµατική στήριξη κ.λπ.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας καταρτίζεται Μητρώο Ατόµων µε Αναπηρία, ενώ από 1/1/2011 καταργούνται όλες οι άλλες Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας.
“Ευάλωτες” οι υπάρχουσες Επιτροπές
Σε σχετικό πόρισμά της για τις αναπηρικές συντάξεις, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, απεφάνθη πως:
- Χάρη στο ελαστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, οι υγειονοµικές επιτροπές αποδείχθηκαν ευάλωτες στις διάφορες πιέσεις, µε αποτέλεσµα να χορηγούν συντάξεις σε ασφαλισµένους που δεν αντιµετώπιζαν πρόβληµα αναπηρίας.
- Οι µεγάλες διαφοροποιήσεις των ποσοστών αναπηρικών συντάξεων σε κάποιους νοµούς (Περιφερειακό ΙΚΑ Αθηνών 8,58%, Περιφερειακό ΙΚΑ Λαµίας 18%, Περιφερειακό ΙΚΑ Καρδίτσας 19,34%, Περιφερειακό ΙΚΑ Κοµοτηνής 25,58% κ.λπ.), που δεν δικαιολογούνται από το είδος των ασκούµενων οικονοµικών ή βιοµηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων αποδεικνύουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το σύστηµα καθορισµού και λειτουργίας των υγειονοµικών επιτροπών δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου