Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μπάχαλο στις πολεοδομίες με τους ημιυπαίθριους


Σαφάρι εσόδων και ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, δεκαπέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους κάνει η κυβέρνηση, εντάσσοντας στις διατάξεις του νόμου ακόμη και αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους σε εκτός σχεδίου περιοχές.


Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση φλερτάρει με νέα παράταση, την οποία ζητά και το ΤΕΕ καθώς η μεταφορά αρμοδιοτήτων των πολεοδομιών από τις νομαρχίες στους δήμους και ο αυξημένος αριθμός προσέλευσης του κόσμου, την τελευταία στιγμή δημιουργούν μπάχαλο στα πολεοδομικά γραφεία και νέα ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Το αλαλούμ επιβεβαιώνει ο κ. Νίκος Συριόπουλος πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας, αποκαλύπτοντας το δικό του γολγοθά. Πηγαίνοντας να καταθέσει αίτηση στην πολεοδομία Μαρκοπούλου για ακίνητο στη Βάρη, οι υπηρεσίες τον παρέπεμψαν στο νέο Καλλικρατικό δήμο Βάρης, Βούλας, Βάρκιζας. Και εκεί όμως τον περίμενε νέα έκπληξη καθώς η συγκεκριμένη πολεοδομία δήλωσε αρχικά αναρμόδια να παραλάβει το φάκελο και τον έστειλε πίσω.


Τελικά η αίτηση έγινε αποδεκτή από το νέο δήμο μετά από σχεδόν ένα μήνα! Ανάλογες ιστορίες αντιμετωπίζουν συχνά το τελευταίο διάστημα επαγγελματίες και πολίτες, καθώς η εφαρμογή του Καλλικράτη θέλει το χρόνο της.


Με βάση την νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κάθε δήμος θα πρέπει να διαθέτει δικό του πολεοδομικό γραφείο με αποτέλεσμα οι 162 πολεοδομίες που υπήρχαν έως σήμερα να γίνουν 325.


Ο πολλαπλασιασμός των πολεοδομικών γραφείων, που παραμένουν από τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης αναμένεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Χρίστο Σπίρτζη, να επιτείνει τα λειτουργικά και οργανωτικά τους προβλήματα και κυρίως την έλλειψη σε προσωπικό που το τελευταίο διάστημα λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται εξαιτίας των ημιυπαιθρίων, γίνεται όλο και πιο έντονη.


Ήδη οι πολεοδομίες έχουν φρακάρει. Υπάρχουν μαρτυρίες για αίτηση που υποβλήθηκε ταχυδρομικά στις 28 Οκτωβρίου του 2010 στην πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής και πριν από 15 μέρες ο φάκελος δεν είχε ακόμη πρωτοκολληθεί!


Πήξαμε στις εγκυκλίους!


Πρόσφατα πάντως το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε και νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που επιβεβαιώνει το σαφάρι εσόδων που έχει ξεκινήσει. Με τη νέα εγκύκλιο, που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται και ακίνητα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους σε εκτός σχεδίου περιοχές, προτρέποντας όλους όσους έχουν αυθαιρετήσει να ενταχθούν στην ρύθμιση.


Πρόκειται για περιοχές στις οποίες «υπάγονται χώροι εντός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου βάσει οικοδομικής αδείας» που όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η δόμηση σε ειδικές ζώνες (π.χ ζώνες β’ προστασίας).


Σημειώνεται ότι στο νόμο 3843/10 με τον οποίο τροποποιήθηκε η ρύθμιση Σουφλιά, αναφερόταν «ότι δεν θα υπάγονται στις διατάξεις τα κτίρια που είναι εκτός σχεδίου και ορίων οικισμών και βρίσκονται μέσα σε ρέματα, αιγιαλό, παραλία και δάση καθώς και σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους…», θέλοντας να αποφύγει την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.


Στην εγκύκλιο σημειώνεται επίσης ότι από τις αρχές του έτους, εφαρμόζονται για την ένταξη στην ρύθμιση τα όρια των Καλλικρατικών δήμων και οι νέες τιμές ζώνης, οι οποίες έχουν αλλάξει σε 4.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες αιτήσεις θα υπολογίζονται όχι με βάση την τιμή ζώνης του οικείου ΟΤΑ όπως συνέβαινε έως σήμερα αλλά με τις νέες τιμές του υπουργείου Οικονομικών που σε αρκετές περιπτώσεις είναι «τσιμπημένες».


Οι εφορίες δεν θα σβήνουν πρόστιμα


Από τις διευκρινίσεις του υπουργείου διαπιστώνεται πάντως ότι οι εφορείες αδυνατούν να «σβήσουν» πρόστιμα αυθαιρέτων σε ακίνητα που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση με αποτέλεσμα το μπαλάκι να επιστρέφει στις πολεοδομίες. Σύμφωνα με το νόμο, τα εισπραχθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται ενώ τα ανείσπρακτα –εφόσον έχει μπει στην ρύθμιση ένας χώρος –διαγράφονται.


Το χρονικό διάστημα καταβολής των προστίμων είναι 30 μήνες για τις κατοικίες και 32 μήνες για τα ακίνητα άλλης χρήσης, τα οποία μπορούν να κατανεμηθούν σε 10 και 8 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί ως τις 28 Απριλίου του 2011.


Από τους μηχανικούς πάντως εκφράζονται παράπονα για τη διαρροή από του ΥΠΕΚΑ της πληροφορίας ότι θα ελεγχθούν από τις πολεοδομίες οι οικοδομικές άδειες που λήγουν σε 5 γιατί έτσι αναφέρουν εμφανίζονται νομοταγείς οι κάτοχοι των αδειών αυτών, οι οποίοι έχουν προλάβει να προετοιμαστούν και να μην κλείσουν ημιυπαίθριους σε σχέση με όλους τους άλλους.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου